16.12.24
מאת | יעל זלץ
הכותבת היא יועצת לעסקים ולארגונים ומומחית בתחום איזון בית עבודה. מחברת הספרים והסדנאות "הבית – העסק הנבחר" לניהול עסקים מותאמים למנהלת הבית.
כניסה לשוק צפוף
שוק העבודה היום מאתגר, במיוחד בתחומים יצירתיים כמו עיצוב, גרפיקה ואדריכלות. התחרות קשה, הדרישות גבוהות, ולפעמים נדמה שהניסיון שאנחנו מביאים איתנו פשוט לא מספיק. אין ספק שהקושי הגדול הוא למצוא את הלקוח הראשון.
מי יסכים להיות הלקוח הראשון שלי? בפנים, גם אני מאמינה ולא מאמינה שאני יכולה להתמודד. אני פוחדת שאציע מחיר נמוך שישדר שאני ברמה נמוכה וחוששת להציע מחיר גבוה שיגרום לסירוב מלכתחילה, אפילו בלי לדבר איתי. מצד אחד אני יודעת שאני מוכנה להשקיע ולהתמסר הרבה יותר מאשר מעצבת מנוסה שיש לה לקוחות רבים ושלקוח אחד יותר או פחות אינם משנים באמת את התמונה בשבילה, אני מוכנה לתת מעל ומעבר כדי ליצור לעצמי לקוחות מרוצים. אך, האם זה נכון, מבחינה עסקית לתת מעל ומעבר, ללא תשלום, ממש בחינם, בונוס, מתנה – האם זה לא יעודד ניצול?
אני רוצה לשתף, כשאני מסתכלת אחורה, לפני כמעט עשרים שנה, כשסיימתי את הלימודים שלי בייעוץ ארגוני, גם אני הרגשתי את הפער הזה – למה שמנהל יסמוך עלי שאני אייעץ לו איך לנהל את הארגון? וכשהתחלתי להעביר סדנאות בתחום איזון בית עבודה, שאלתי את עצמי – האם אמא לשלושה קטנטנים, וצעירונת, מוסמכת בכלל לדבר על הקונפליקט בין הבית לעבודה?
הבנתי מהר מאוד שהשוק מחפש משהו מעבר לידע התיאורטי שצברתי בלימודים. כולם רוצים "ניסיון", אבל איך אפשר לצבור אותו בלי לקבל את ההזדמנות הראשונה?
כדי לפרוץ את המעגל הזה, החלטתי להתנדב. בגלל החשש שלי שעבודה בחינם תתיפס כחסרת ערך, כעבודה ברמה נמוכה ואני ארגיש "פריירית" כמו שאומרים [המילה התיקנית היא מנוצלת?] – התנדבתי בארגונים שבהם כולם מתנדבים. אני לא אופה עוגות לעזר מציון, אבל נתתי להם סדנה למתנדבות, בהתנדבות. עבדתי עם עמותות שהפעילות שלהן מבוססת על מתנדבים, והתנדבתי ביעוץ ארגוני. פניתי לארגונים ולעמותות שחיפשו עזרה בתחום ההתמחות שלי, והצעתי את הכישורים שלי. עשיתי פרויקטים אמיתיים – ולא רק שצברתי ניסיון ותיק עבודות, גם הכרתי אנשים נהדרים שפתחו לי דלתות והפכו לממליצים שלי. מעבר לכך, ההתנדבות אפשרה לי ללמוד איך להתנהל מול לקוחות אמיתיים ולתת ערך מוסף בסביבה מקצועית.
אם אתן מגיעות מתחומים כמו עיצוב וגרפיקה, אני ממליצה ליישם את אותו העיקרון: לחפש עמותות או ארגונים קטנים שזקוקים לשירותים שלכן. תנו מהכישרון שלכן, קבלו ניסיון אמיתי, ותראו איך זה פותח לכן דלתות. ההתנדבות לא רק תעשיר את תיק העבודות שלכן, אלא גם תספק לכן ביטחון ותיתן לכן יתרון משמעותי מול מעסיקים.
אל תפחדו להתחיל בקטן ולתת מעצמכן. זכרו – ניסיון אמיתי הוא כוח, וכשאתן מעניקות ערך, העולם מחזיר לכן פי כמה.